Esporcu Ailesi Olmak

21.06.2024
731

Esporun Tanımı

Bu aralar çok duymaya başlamış olabilirsiniz espor kelimesini. Özellikle buna ilgi duyan bir çocuğunuz varsa sık sık kafanızın şişirilmesi de oldukça mümkün.

Yakın zamanda Yeşilay, esporu, kumara ve bağımlılığa giden ilk adım olarak değerlendirse de, bu açıklamaları oldukça talihsiz buldum. Espor ne demek önce onunla başlayalım. Espor, rekabete dayalı bilgisayar, telefon ve konsol oyunlarının, belirli kurallar çerçevesinde, bir müsabaka şeklinde oynanması diyebiliriz.

“Bilgisayar başında spor mu olurmuş?” diyor olabilirsiniz. Fakat bir masanın etrafında oturulup, bazı taşları belli kurallar çerçevesinde hareket ettirmek de spor sayılıyor hatta ismine satranç deniliyor. Akşam televizyonun karşısına geçip, Formula1, NBA izlemeniz spor sayılmıyor fakat bu işleri yapmak spor kapsamına giriyor diyelim ve devam edelim.

Türkiye’de Espor

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de espor resmi bir spor dalı ve Espor Federasyonu kurulmuş durumda (2018). Türkiye’deki genç nüfusun oyuncu potansiyeline etkisi de hayli yüksek. Ülkemiz 30 milyondan fazla oyuncu potansiyeline sahip. Bu birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla.

Espor sektörü, ülkemizin tanıtılması için de büyük bir fırsat. Düzenlenen organizasyonlar, Amerika ve Avrupa’ya transfer olan yetenekli oyuncularımız, bu konuda ülkemizi temsil edebilme çabası içerisindeler. Yakın zamanda Amerika’daki Cloud9 takımına transfer olan Counter Strike:Global Offensive oyuncumuz, Özgür “Woxic” Eker, geçtiğimiz yıllarda yine Amerika’ya transfer olan Can “Closer” Çelik ve Sergen “Broken Blade” Çelik bunlardan birkaçı.

Ülkemiz genç nüfusu sayesinde, oyuncu ithal edebilecek bir konumda.

Espora Nasıl Başlıyorlar?

Genellikle oyuna başlayan gençlerimiz, lise dönemlerinde oluyorlar. Eğlence amaçlı olarak başlanan oyunlarda, profesyonel olma dürtüsü ilk başlarda gözükmüyor. Fakat espor sektörünün büyüklüğü, bu alanda para kazanılabilecek oluşu, ilerleyen yıllarda kariyere yine espor sektörünün başka iş kollarında devam edebilme fikri oyuncuların profesyonelleşmesinde önemli noktalardan.

Oyuncular kendi hallerinde oyunlara devam ederken, performansları ile oldukça iyi yerlere gelen oyuncular, takımların dikkatlerini çekiyor ve bu şekilde teklifler almaya başlıyorlar. Ayrıca futbol ve basketbol gibi geleneksel sporlardan daha hızlı ve gözle görünebilirlik de söz konusu. Çünkü istatistikleriniz, kazanma ve kaybetme oranlarınız gibi bir şey sayısal veri göz önünde!

Lise ve üniversite ligleri sayesinde oyuncular kendilerini gösterebilme şansı da elde edebiliyorlar. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda TESFED (Türkiye Espor Federasyonu) ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü, ilerleyen yıllarda bize ortaklaşa organizasyonlar izletebilir. Belki de mezun olduğunuz okulun takımını League of Legends maçındaki ejder savaşında izleme şansı elde edersiniz.

Okul mu Oyun mu?

Oyuncu kitlesinin 17-25 yaş aralığında olduğunu düşünürsek, esporcular eğitim veya oyun arasında kalıyor gibi gözüküyorlar. Çünkü espor maçlarına hazırlanmak, tam zamanlı bir iş kadar zaman alabiliyor. Bu yüzden okuldan izin alma, antrenman saatlerinin ders saatleri göz önünde bulundurularak hazırlanması önem kazanıyor.

Oyuncuların refleks sürelerinin uzaması, emeklilikteki ilk adım gibi gözüküyor. Futbolda gördüğümüz 35 hatta 40lı yaşlarda emeklilikler maalesef esporda söz konusu değil. Fakat birçok iş imkanı hala mevcut: Analistlik, koçluk, yayıncılık vs.

Aileler ise konuya uzak olmalarının etkisiyle, önceliğin okula verilmesini, “gerçek bir meslek sahibi” olunmasını bekliyor olabilirler. Fakat yıllar önce, “Topçu mu olacaksın, git ders çalış.” dediğimiz çocuklarımıza bu kez “Lolcu mü olacaksınız, git ders çalış.” deme noktasındayız.

Oyuncuların aldığı yüksek maaşlar, espor sektörünün başka meslekleri de ortaya çıkarması hala cazibesini korumasını sağlıyor. Ayrıca üniversiteler Espor Bursu vermeye başladılar bile ! Belli bir seviyede oyuncuysanız, üniversitelerin Espor Burslarına başvurarak, üniversite eğitiminize devam edebilirsiniz.

Profesyonelleşme, sunduğu imkanlarla oldukça cazip gelse de uzun saatler oyun oynamanın bedensel ve ruhsal etkilerinin olduğu göz ardı edilmemeli. Bu konuda çalışmak isteyen espor psikolojik danışmanı olarak, takımlara, oyunculara ve ailelere yönelik çalışmalar sunmaya hazırlanıyorum.

Umarım ilginizi çeken bir yazı olmuştur. Diğer çalışmalarda görüşürüz.

Whatsapp
Psikolojik danışman Mehmet SEFİL
Psikolojik danışman Mehmet SEFİL
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1